Motorrijden geeft een vrij gevoel

 

Natuurlijk kun je bij ons ook het motorrijbewijs halen.

Naast de reguliere opleiding is het ook mogelijk om het rijbewijs te behalen middels een spoedopleiding.

Sinds 17 januari 2013 is het motorrijbewijs verdeeld in drie categorieën, namelijk de categorie A1, A2 en A.

A1   >  lichte motor (maximaal 125 cc, maximaal 11 kW en minder dan 0,1 kW per kg)

A2  >  middelzware motor (maximaal 35 kW, minder dan 0,2 kW per kg)

A    >  zware motor (onbeperkt vermogen)

A1

 

Dit rijbewijs kun je behalen als je 18 jaar bent.

Lessen is al mogelijk vanaf 17 jaar. Om dit rijbewijs te behalen, moet je een theorie examen doen, een examen bijzondere verrichtingen (AVB) en als laatste een examen verkeersdeelneming (AVD). Voor het AVB examen heb je het theoriecertificaat nog niet nodig, mits je een geldig Nederlands rijbewijs hebt. Voor het AVD examen moet je wel in het bezit zijn van een theoriecertificaat motor.

 

A2

 

Dit rijbewijs kan via twee manieren behaald worden:

 

Rechtstreeks vanaf 20 jaar

Het A2 rijbewijs kun je vanaf 1 januari 2014 ook rechtstreeks behalen als je 20 jaar bent. Om dit rijbewijs te behalen, moet je een theorie examen doen, een examen bijzondere verrichtingen (AVB) en als laatste een examen verkeersdeelneming (AVD). Voor het AVB examen heb je het theoriecertificaat nog niet nodig, mits je een geldig Nederlands rijbewijs hebt. Voor het AVD examen moet je wel in het bezit zijn van een theoriecertificaat motor.

 

Minimaal 2 jaar in het bezit van een A1 rijbewijs

Indien je twee jaar in het bezit bent van een A1 rijbewijs, kun je het A2 rijbewijs ook behalen. Hiervoor hoef je dan niet opnieuw het theorie examen te behalen en hoef je ook geen examen bijzondere verrichtingen (AVB) te doen. Enkel een examen verkeersdeelneming (AVD) is dan voldoende om het A2 rijbewijs te behalen. Tijdens dit examen moet je wel een aantal bijzondere verrichtingen uitvoeren. Dit is echter niet zo uitgebreid als bij een AVB examen.

 

A

 

Dit rijbewijs kan via twee manieren behaald worden:

 

Rechtstreeks vanaf 24 jaar

Het A rijbewijs kan rechtstreeks behaald worden als je 24 jaar of ouder bent. Om dit rijbewijs te behalen, moet je een theorie examen doen, een examen bijzondere verrichtingen (AVB) en als laatste een examen verkeersdeelneming (AVD). Voor het AVB examen heb je het theoriecertificaat nog niet nodig, mits je een geldig Nederlands rijbewijs hebt. Voor het AVD examen moet je wel in het bezit zijn van een theoriecertificaat motor.

 

Minimaal 2 jaar in het bezit van een A2 rijbewijs

Indien je twee jaar in het bezit bent van een A2 rijbewijs, kun je het A rijbewijs ook behalen. Hiervoor hoef je dan niet opnieuw het theorie examen te behalen en hoef je ook geen examen bijzondere verrichtingen (AVB) te doen. Enkel een examen verkeersdeelneming (AVD) is dan voldoende om het A rijbewijs te behalen. Tijdens dit examen moet je wel een aantal bijzondere verrichtingen uitvoeren. Dit is echter niet zo uitgebreid als bij een AVB examen.

 

In deze categorie rijden wij met een Kawasaki ER 6.

 Voordat je examen op de weg mag doen, moet je eerst laten zien dat je de motor voldoende beheerst. Dit doe je bij het CBR door een zogenaamd AVB examen af te leggen. Voor dit examen heb je nog géén theorie nodig, mits je een geldig Nederlands rijbewijs hebt. Heb je geen autorijbewijs dan moet je een theoriecertificaat voor de motor bezitten.

 Klik hieronder voor de diverse bijzondere verrichtingen

Klik hier

Copyright 2017 © Rijschool Schmidt